Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017

Δελτίο Τύπου Erasmus+ Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Μυτιλήνης


“Το προσφυγικό δεν είναι υποχρεωτικό αλλά πρέπει να γίνεται διαχειρίσιμο”.



Αυτή είναι η έκφραση που χρησιμοποιεί η Ιταλία προκειμένου να αντιμετωπίσει το προσφυγικό. Από τις 19 έως τις 26 Νοεμβρίου 2017, ο υποδιευθυντής Θεόδωρος Σέντας και οι εκπαιδεύτριες ενηλίκων  Μιχαλίτσα Χίου, Στρατούλα Αρναούτη και Μυρσίνη Καρακλά επισκέφτηκαν το Rimini της  Ιταλίας, στα πλαίσια του προγράμματος  Erasmus+ με θέμα: “Επιμόρφωση εκπαιδευτών ενηλίκων σε μια πολυπολιτισμική πραγματικότητα: Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Μυτιλήνης".
Η αντιπροσωπεία μας επισκέφτηκε ένα αντίστοιχο σχολείο αρχικής εκπαίδευσης ενηλίκων και εκμάθησης Ιταλικών, (Centro Provinciale per IIstruzione degli Adulti C.P.I.A. 1 Rimini) όπου διαπίστωσε πολλά κοινά σημεία στην δουλειά μας και κατέγραψε ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις αυτοβελτίωσής μας.
     Οι επισκέψεις συνεχίστηκαν στο δημαρχείο του Rimini, με την θερμή υποδοχή από την αντι-δήμαρχο Gloria Lisi, αλλά και σε Κέντρο Εύρεσης Εργασίας (Centro di Solidarieta Rimini), όπου αντίστοιχα οι επισκέπτες ενημερώθηκαν για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.
     Ως πολύ ενδιαφέρουσες πτυχές στην αντιμετώπιση του προβλήματος καταγράψαμε τις αναπτυγμένες έννοιες: εθελοντισμός, κοινωνική εργασία, κοινωνική ευθύνη, follow up  ευπαθών ομάδων αλλά και την έμπρακτη συμμετοχή της εκκλησίας στην βοήθεια ευάλωτων ομάδων.
     Στην συνέχεια, η ερευνήτρια του προσφυγικού Maddalena Cammelli μας ανέλυσε τις διαστάσεις του προβλήματος στην Ιταλία, αλλά και τους τρόπους που έχουν επιλέξει για την αντιμετώπιση του. Κατανοήσαμε ότι παρόλο που η τάξη μεγέθους του προβλήματος είναι ασύγκριτα μεγάλη στο νησί μας, κατ’ αναλογία, πολλές από τις εκπαιδευτικές (ή μη) προτάσεις είναι εφαρμόσιμες και ενδιαφέρουσες.
 Το ΣΔΕ Μυτιλήνης κατανοώντας την ιστορική πρόκληση στην εκπαίδευση ενηλίκων, ντόπιων και μεταναστών, συνεχίζει την επιστημονική ενημέρωση και επικαιροποίηση τακτικών και μεθόδων για την εκπαίδευσή τους, με επόμενη επίσκεψη αντιπροσωπείας μας στο Ηνωμένο Βασίλειο για αντίστοιχη επιμόρφωση, αλλά και με την παροχή βοήθειας σε όσους έχουν ανάγκη, μέσα και έξω από το Σχολείο.

     Τέλος θέλουμε να ευχαριστήσουμε δημόσια την συντονίστρια της επίσκεψης, Βασιλική Καραγκούνη εκπρόσωπο της Sistema Turismo, για την άψογη συνεργασία που είχαμε μαζί της.      
ΣΔΕ Μυτιλήνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου